С наближаването на европейските избори за първи път в Европа учените

...
С наближаването на европейските избори за първи път в Европа учените
Коментари Харесай

Учените от ЕС настояват да се отделят повече средства за наука

С наближаването на европейските избори за първи път в Европа учените се сплотяват, с цел да изискат повече вложения в науката. Гласовете на 27-те академии на науките от Европейски Съюз бяха чути в Брюксел с искане за повече научни изследвания и повече фокус върху образованието. Според тях настоящите провокации биха могли да се преодолеят чрез „ мощни, отворени и свободни “ научни проучвания.

 
Мога да схвана, че държавните управления са притиснати от разнообразни изключителни обстановки, само че ние би трябвало да отидем оттатък изключителните обстановки и да кажем, че би трябвало дружно да решим, че би трябвало да влагаме. Нужни са най-малко 3 % от Брутният вътрешен продукт за научни проучвания и обучение. Това е методът да кажем, че не можем просто да следваме изключителните обстановки, а работим дружно за построяването на една солидна Европа, която е нужна за един същински нерешителен свят.
Патрицио Бианки, член на Националната академия на изкуствата (Accademia Nazionale dei Lincei)

Европейски Съюз е надалеч от постигането на задачата за 3 % разходи от БВП за наука и в този момент е на равнище от близо 2,3%. Понастоящем има огромни разлики сред държавите-членки, като се стартира от Белгия с близо 3,5 % и се стигне до шестте страни от Европейски Съюз, които изразходват по-малко от 1 %. Най-малко отделя Румъния, където % е едва 0,47.

ЕС също не стои добре при сравнения с други страни. Над него са Южна Корея с 4,93 %, САЩ с 3,46 %, Япония с 3,34 % и Китай с 2,41%, което слага стария континент в доста неудобно положение.

Според председателя на нидерландската академия на науките този факт може съществено да навреди на способностите на блока.
Нуждаем се от просвета повече от всеки път заради сложността на провокациите, пред които сме изправени. И несъмнено, науката постоянно е обвързвана с даването на познания и с обезпечаването на сюжети.
Марилен Догтером, ръководител на Кралската нидерландска академия на науките и изкуствата

Европейската национална партия и Левицата са единствените две партии, които приканват за увеличение на Брутният вътрешен продукт, отделян за научноизследователска и развойна активност, макар че доста други също споменават нуждата от увеличение на ролята на науката.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР